Perennaistutuksen perustamisen ja hoidon pääasiat kiteytettynä:
- Maaperään tutustuminen ja sen huomioiminen. Maaperä vaikuttaa siihen, miten kasvit saavat ravinteita ja kosteutta. Paikalla luontaisesti olevaa ”hankalaa” maata kuten savea tai soraa ei kannata vaihtaa ”parempaan kasvualustaan” kuten multaan, vaan valita siihen sopivia kasveja.
- Valaistus- ja kosteusoloihin sopivien kasvien valinta. Aurinkoiseen paikkaan istutetaan valoa vaativia kasveja, varjoisaan paikkaan valitaan siimeksessä viihtyviä kasveja. Kasvien mieltymykset kosteuden suhteen otetaan samoin huomioon.
- Kasvien istutus kerroksittain. Kerrokset voivat tarkoittaa myös kasvien ajallista vaihtelua kasvukauden aikana.
- Maanpinnan peittäminen. Paljas maa kärsii eroosiosta ja on vapaata leviämistilaa ei-toivotuille kasveille.
- Kasvijätteiden hyödyntäminen paikan päällä. Ravinteet pääsevät näin kiertoon ja hyödyttävät kasveja. Tämä voi tarkoittaa vanhojen perennanvarsien pilkkomista keväällä istutusten juurelle tai kompostointia lähellä.
- Uuden istutuksen suunnittelu: Suunnitelman hahmottelu paperille auttaa näkemään toimivatko ajatukset käytännössä. Kannattaa valita rajallinen määrä eri kasvilajeja mutta muistaa samalla vaihtelevuus — erilaiset muodot ja eri korkuiset kasvit. Teeman valitseminen istutukselle voi helpottaa suunnittelua (esimerkiksi teemaväri).
Tämä vinkkilista on koottu ruotsalaisen puutarhurin Stefan Lagerqvistin esittämistä ajatuksista Viherympäristö-lehden seminaarissa viime marraskuussa (Viherympäristö 1/2013 s. 46) ja Sävsjön kunnan sivuilla.
Vinkit ovat monilta osin opin ottamista luonnosta ja ympäristöystävällistä puutarhanhoitoa. Samalla niiden noudattaminen vähentää puutarhurin työn määrää. Kun kasvi kasvaa sille sopivalla kasvupaikalla, se ei tarvitse ylenmäärin kastelua, lannoittamista tai kitkemistä. Terve ja hyvinvoiva kasvi on myös vastustuskykyisempi taudeille. Ohjeita voi soveltaa sekä omassa pihassa että kunnan viheralueiden perennaistutuksissa.