Mikä mustaherukkaa vaivaa?

Muuten terveessä ja virkeässä mustaherukkapensaassa on kuihtuvia oksia eri puolilla pensasta.

Mustaherukan kuihtuvat versot 4.6.13 Helsingissä.

Mustaherukan kuihtuvat versot 4.6.13 Helsingissä.

Epäilykset kohdistuvat herukanvarsisääskeen tai herukkalasisiipeen. Molempien toukat vioittavat versoa varresta niin, että oksat kuivuvat. Herukkalasisiiven toukka on suurempi, täysikokoisena puolentoista sentin mittainen. Se syö oksan varren ontoksi ja jättää sinne tummaa purua. Herukanvarsisääsken toukat sen sijaan ovat pienempiä, muutaman millin mittaisia, ja niiden esiintyessä verson sisus näyttää tavanomaiselta. Toukkia voi nähdä verson kuoren alla erityisesti kohdissa, joissa verso on vioittunut. Varsisääsket munivat varsinkin näihin vioituskohtiin.

Toimenpiteet: Kummassakin tapauksessa vioittuneet oksat leikataan kokonaan pois ja hävitetään esimerkiksi polttamalla. Näin oksissa olevat toukat eivät pääse kasvamaan ja leviämään.

Herukan tuholaisia käsitellään myös kirjassa Luonnonmukainen maatalous (sivu 393). Tätä Jukka Rajalan kirjaa voi suositella tietopohjaiseksi lukemiseksi luomuviljelystä kiinnostuneille. Itse otan mielelläni vastaan vinkkejä tuholaisia ja niiden luomutorjuntaa hyvin käsittelevistä kirjoista!

Advertisement
Kategoria(t): Hyötytarha Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s