Mitä puutarhurin tulee tietää vieraslajeista

Vieraslaji on ihmisen myötävaikutuksella uuteen ympäristöön levinnyt eliölaji. Uusiin olosuhteisiin erityisen hyvin sopeutuvasta ja voimakkaasti leviävästä lajista voi tulla haitallinen vieraslaji. Tällöin laji voi haitata paikan aiempaa eliöstöä valloittamalla tai muokkaamalla kasvupaikkoja ja elinympäristöjä. Haittaa koituu monesti myös ihmiselle puutarhoissa (esimerkiksi espanjansiruetana puutarhaviljelmällä) tai metsätaloudessa. Voimakkaasti leviävä myrkyllinen kasvi (kuten jättiputket) haittaa myös terveyttä. Toisinaan ihmisen kokema haitta voi olla esteettinen jättipalsamin tai lupiinin valloittaessa koko mökkitontin tai kanien syödessä pensaat paljaiksi. Maailmanlaajuisesti vieraslajit ovat luonnon monimuotoisuudelle toiseksi suurin uhka (elinympäristöjen häviämisen jälkeen).

Puutarhurin kannalta on oleellisinta on olla levittämättä puutarhakasveja lähiympäristöön omasta puutarhasta. Käytännössä tiettyjä voimakkaasti leviäviksi todettuja lajeja kannattaa välttää kokonaan, jos haluaa päästä vähällä vaivalla. Puutarhakasvien hoito- ja kitkentäjäte siemenineen ja juurineen on hyvä kompostoida omalla tontilla tai viedä keräykseen — ei siis kärrätä kottikärryillä ”pöpelikköön”.

Kutsumattomia vieraita voi tulla myös uusien kasvihankintojen ohessa, etenkin jos taimia, kasvualustaa tai rakennusmateriaaleja hankitaan kaukaa. Tässä siis yksi syy suosia lähialueen taimistoja ja puutarhoja sekä kotimaisia taimia.

Vieraslajisilmää voi kehittää katselemalla, näkyykö omissa ulkoiluympäristöissä esimerkiksi jättipalsameita (kukassa juuri nyt), jättiputkia, tai vaikkapa japanin- ja jättitatarta. Valtiolla on valmistelussa kansallinen vieraslajiportaali vieraslajitiedon jakamiseen ja keräämiseen. Jo nyt vieraslajihavaintoja voi ilmoittaa vieraslajit.fi -sivuston kautta, jota ylläpitää Luonnontieteellinen keskusmuseo.

Vieraslajeja voi aktivoitua torjumaan oman pihan lisäksi esimerkiksi paikallisen luonnonsuojeluyhdistyksen kitkemistalkoissa. Jättipalsami on helposti tunnistettava ja nopeasti kitkettävä ihmiselle vaaraton kasvi, jolla vieraslajien torjuntaharrastus on helppo aloittaa. Helsingissä Helsyn jättipalsamitalkoiden seuraava ajankohta on heti huomenna torstaina 11.7.13. Pirkanmaalaisista vieraslajiasioista tiedottaa puutarhakarkulaiset.fi-sivustoLuonnonsuojeluliitto järjestää talkoita eri puolilla Suomea.

Advertisement
Kategoria(t): Puutarha, Yleinen Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Mitä puutarhurin tulee tietää vieraslajeista

  1. Paluuviite: Jätä ekologinen kädenjälki — puun istuttaminen parantaa maailmaa | Vihreä puutarha

  2. Paluuviite: Varo tätä kasvia! Keskustelua vieraslajeista Pähkylä-lehdessä | Vihreä puutarha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s