Esittelyssä jättipalsami ja kurtturuusu

Varsinais-Suomen ELY-keskus esittelee jättipalsamia ja sen kitkemistä. Jättipalsami on haitta paitsi luonnonkasveille, myös metsätaloudelle levitessään ja tukahduttaessaan istutettuja taimikoita. Nyt on korkea aika käydä jättipalsamin kitkentään ennen kuin vaaleanpunaiset kukat kypsyttävät siemenensä ja sinkoavat ne ympäristöönsä.

Viheralueilla kestävänä koristepensaana yleisesti käytetty kurtturuusu on sinnikäs ja elinvoimainen myös levitessään hiekkarannoille ei-toivotuksi vieraslajiksi. Onneksi pensasruusuissa on paljon valinnanvaraa istutettaviksi pihoihin kurtturuusun sijaan — myös alkuperäisiä luonnonvaraisia villiruusuja. Esimerkiksi kotimaisen metsäruusun lajikkeet mökinruusu (Rosa majalis ’Foecundissima’) ja tornionlaaksonruusu (R. majalis ’Tornedal’) kukkivat vaaleanpunaisin, kerrannaisin kukin ja ovat siten koristearvoltaan vähintäänkin kurtturuusun tasoisia. Taimimyymälät voisivat tuoda tällaisia hyviä vaihtoehtoja voimakkaammin esille ainakin herkillä alueilla toimittaessa, jotta kurtturuusua ei istutettaisi pelkästään tavan vuoksi, sen haittoja tiedostamatta.

Advertisement
Kategoria(t): Puutarha Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Esittelyssä jättipalsami ja kurtturuusu

  1. Olli wuokko sanoo:

    Itseasiassa tavallista kurtturuusua istutetaan nykyään yksityispihoihin varsin vähän, viimeaikoina olen itse havainnut uusia istutuksia vain julkisistutuksissa sekä esimerkiksi taloyhtiöissä. Kotipuutarhurit istuttavat useammin esimerkiksi lajikkeita kuten ’Hansa’ (joka on jo hieman menossa muodista sekin) joka ei leviä samalla tavalla -jos ollenkaan- luontoon. Suosituimmat tarhakurtturuusut ovat tällä hetkellä ’Scarlet Pavement’ jota usein käytetään ’Hansa’n sijaan koska se jää hieman pienemmäksi, ’Snow Pavement’ joka on oma suosikkini, ’Moje Hammarberg’ joka on pienikasvuisempi sportti Hansasta ja perinneympäristöihin istutetaan Hansan lisäksi lajiketta ’Tsaritsa Severa’ (myydään usein nimellä Pohjolan Kuningatar). Metsäruusun lajikkeet ovat kivoja, mutta niillä ei ole samanlaisia tuoksuominaisuuksia ja pitkää kukinta-aikaa kuten tarhakurtturuusuilla. Jos haluaa suosia suomalaista jalostustyötä niin uusia suomalaisia pensasruusulajikkeita on jo julkistettu vajaa kymmenen, niistä oma suosikkini on ehkä ’Ilo’ joka on yllättävän vähäpiikkinen isokasvuinen pensas vaaleanpunaisilla kukilla.

    • Hienoa, jos kurtturuusu ei ole enää yhtä voimakkaasti muodissa kuin aiemmin. Taimimyymälöissä sitä kuitenkin näkee vielä tarjolla yksityisillekin. Olisi hyvä, jos lajikevalistusta olisi tarjolla kaikille taimien ostovaiheessa. Toivottavasti myös taloyhtiöiden pihoilla ja julkisistutuksissa muistetaan kurtturuusun haittapuolet ja istuttaminen tehdään niistä tietoisena.

      Yksilajisissa suurissa istutuksissa pitkä kukinta-aika voidaan laskea tarhakurtturuusujen eduksi. Vielä näyttävämpää ja monipuolisempaa saattaa olla useiden lajien/lajikkeiden yhdistäminen, jolloin kukintaan saadaan myös vaihtelua. Suosittelen perehtymistä ruusujen laajaan valikoimaan, joten kiitos vinkeistä!

  2. Paluuviite: Varo tätä kasvia! Keskustelua vieraslajeista Pähkylä-lehdessä | Vihreä puutarha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s