Kurpitsoja kompostin voimalla

Vihreässä mökkipuutarhassa kurpitsasato saa voimansa kompostista. Kurpitsapenkin tekoon on käytetty pari vuotta kompostoituneet huussin ravinteet, jotka näin pääsevät kiertoon kurpitsojen rakennusaineiksi. Kurpitsojen viljelyyn tarvitaan siemeniä ja vähän taimikasvatukseen sopivaa puutarhamultaa (kierrätys)pahvipurkkeihin. Loput kurpitsapenkin rakennusaineet saadaan omasta takaa. Tässä ohjeet erityisesti kesäkurpitsojen viljelyyn. ”Tavalliset” kurpitsat eli talvikurpitsat viljellään sadonkorjuuta lukuunottamatta samaan tapaan.

Kurpitsat esikasvatuksessa kierrätysruukuissaan.

Kurpitsat esikasvatuksessa kierrätysruukuissaan 10.6.

Kylvö ja esikasvatus

  • Siemenet kylvetään toukokuun puolivälistä alkaen muutaman sentin syvyyteen, yksi siemen purkkiinsa. Kapea ja korkea pahvi- tai muovipurkki (kuten entinen jäätelötölkki ja jugurttipurkki) sopii hyvin. (Kylvää ehtii vielä kesäkuun alussakin, etenkin nopeakasvuisia kesäkurpitsoja.)
  • Jos kasvatusastiaan (kuten jugurttipurkkiin) kuuluu läpinäkyvä muovikansi, sitä voi aluksi hyödyntää ”kasvihuoneena”: kansi rei’itetään ja laitetaan kylvön jälkeen astian päälle. Lämpö ja kosteus säilyvät silloin paremmin. Taimen noustua kunnolla esille kasvihuoneen voi poistaa.
  • Lämpimänä keväänä kylvöastiat voivat olla alusta asti päivisin ulkona aurinkoisella kuistilla tai parvekkeella. Silloin ne saavat kunnolla valoa jo pikkutaimina, jolloin niistä varttuu tanakoita ja erillistä ulko-oloihin karaisua ei tarvita. Yöt ovat usein viileämpiä, joten hallanarat taimet otetaan öiksi sisälle, kunnes istutusaika on aivan lähellä.
  • Tärkeintä on huolehtia tasaisesta kosteudesta ja valosta.
Kurpitsat kasvavat penkissä kesäkuun lopussa.

Kurpitsat kasvavat penkissä kesäkuun lopussa. Vasemmalla talvikurpitsa, keskellä ja oikealla kesäkurpitsat.

Kurpitsapenkin kokoaminen ja taimien istutus

  • Kurpitsapenkin paikka: lämmin ja aurinkoinen. Esimerkkipenkin vieressä oleva suuri kivi varastoi auringon lämpöä ja luovuttaa sitä illan viiletessä.
  • Tarvittavat työkalut: lapio, kottikärryt, pieni istutuslapio
  • Materiaalit: valmista kompostia, hieman puutarhamultaa, risuja, syksyn lehtiä, katteeksi ruohosilppua tai heinää
  • Tämä kurpitsapenkki perustettiin ennen viljelemättömälle paikalle kohopenkin tapaan:
    1) Penkkiä varten kaivettiin parin-kolmenkymmenen sentin syvyinen kuoppa.
    2) Kuoppaan kasattiin pohjalle risuja ja muuta kompostoitumatonta puutarhamateriaalia (esim. syksyn lehtiä tai niittoheinää).
    3) Tämän päälle lapioitiin kunnon kasaksi ravinteikasta kompostimultaa (parivuotista, yhdessä jälkikompostoitunutta käymälä- ja keittiöjätekompostia). Joukkoon sekoitettiin hieman kuopan kaivamisesta saatua hiekkaista pohjamaata.
    4) Kohopenkin valmistuttua se katettiin niittoheinällä (myös ruohosilppu sopii hyvin). Katteen tarkoitus on pitää kurpitsat puhtaina mullasta, säilyttää kosteus penkissä ja pitää multa muhevana. Kate luovuttaa myös ravinteita maatuessaan.
    5) Kurpitsantaimille kaivettiin istutuslapiolla pienet kuopat, joihin laitettiin tavallista puutarhamultaa (omaa multasekoitusta). Tarkoitus on, ettei aivan taimen juuria vasten tule runsasravinteista kompostia, jotta juurtuminen on helpompaa.
    6) Taimet istutettiin, multa tiivistettiin hiukan ympäriltä ja katetta laitettiin varovaisesti myös taimien lehtien alle. Aivan taimen tyvi jätettiin vapaaksi, jotta ilma kiertää hyvin.
Kurpitsapenkki 15.7.13.

Kurpitsapenkki 15.7.13. Kesäkurpitsat kukkivat ja tekevät hedelmänalkuja. Kaikki penkit lajikkeet ovat kasvutavaltaan pensasmaisia.

Kurpitsapenkin hoito

  • Kurpitsat tarvitsevat tasaista kosteutta, joten tärkein hoitotoimi on kastelu.
  • Kesän kasvun aikana annetaan muutaman kerran myös lisäravinteita: penkkiä kastellaan esimerkiksi nokkoskäytteellä tai laimennetulla virtsalla (1:10).
  • Kuihtuneet kukat voi poistaa hedelmien päältä varsinkin kosteina aikoina homevaaran välttämiseksi.
Kukat kuihtuvat kesäkurpitsan alkujen päästä ja kurpitsat kasvavat.

Kukat kuihtuvat kun kesäkurpitsojen hedelmänalut kasvavat.

Kesäkurpitsan alut kasvavat nopeasti.

Kesäkurpitsat kasvavat nopeasti 15.7.

Sadonkorjuu

  • Kesäkurpitsojen kasvuaika ja siten sadonkorjuun aloitus riippuu paljon valitusta lajikkeesta. Nopeakasvuiset lajikkeet alkavat antaa satoa kuusi viikkoa istutuksen jälkeen. Koko kasvuaika vaihtelee 50-95 vuorokauden välillä. Tarkat tiedot ovat yleensä siemenpussin päällä tai siemenluetteloissa.
  • Kesäkurpitsojen muoto, koko ja väri riippuu lajikkeesta. Kuvan tapaisten ”peruskesäkurpitsojen” sadonkorjuu voidaan aloittaa, kun hedelmien koko saavuttaa 12-15 cm.
  • Hedelmät kannattaa irrottaa varsista varovaisesti veitsellä leikkaamalla, jottei varsi vahingoitu.
Advertisement
Kategoria(t): Hyötytarha, Puutarha Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Kurpitsoja kompostin voimalla

  1. Paluuviite: Kurpitsankukkien pölytys varmistaa sadon | Vihreä puutarha

  2. Kurvillinen sanoo:

    Ihanaa, vihdoinkin helposti ymmärrettävä juttu kurpitsoista!
    Vaikka postauksesi on muutaman vuoden vanha, niin päädyin kommentoimaan silti kiitoksin. Kiitokset kun eivät taida koskaan vanheta.. 🙂

  3. Eva sanoo:

    Tosi hyvin selitetty, kiitos 🙂 Minulla on jo yksi kukka auki ja paljon nuppuja!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s