Omavaraiset lannoitteet — ravinteet kiertävät ja rahaa säästyy

Ravinteiden pistäminen kiertoon puutarhassa kannattaa sekä ekonäkökulmasta että taloudellisesti. ”Jäte” muuttuu silloin arvokkaaksi lannoitteeksi ja muhevaksi mullaksi. Omavaraisten lannoitteiden hyödyntäminen on perinteisesti ollut itsestäänselvää. Saman maalaisjärjen soisi palaavan käyttöön uudelleen, jotta ruokajätteiden ja ihmisjätösten ravinteet eivät menisi hukkaan vesistöjä rehevöittämään, vaan pysyisivät pihan ja puutarhan hyöty- ja koristekasveilla.

Kompostointi alkaa olla monille jo tuttua. Ainakin tietoa ja käytännön neuvoja on paljon saatavilla sekä kirjoissa, oppaissa että kursseilla. Kompostoinnin periaatteet ovat samat sekä keittiö- että puutarhajätteelle: Eloperäinen aines kerätään sopivaan astiaan, tarvittaessa käytetään seosainetta ilmavuuden ja ravinnekoostumuksen varmistamiseksi, ja pieneliöt hajottavat vähitellen jätteiden sisältämät aineet humukseksi ja ravinnesuoloiksi vapauttaen vesihöyryä, hiilidioksidia ja lämpöä. Kompostoiminen tuottaa säästöä paitsi lannoitekustannuksissa, myös ainakin omakotiasukkaiden jätemenoissa. Kompostoitumista, eloperäisen materiaalin hajoamista ja ravinteiden vapautumista uudelleen käytettäviksi, tapahtuu puutarhassa varsinaisten kompostiastioiden lisäksi myös kohopenkeissä ja katteiden käytössä kasvimaalla.

Hyötykasvipenkeissä ja pensaiden alla voi käyttää katteena ruoho- ja heinäsilppua sekä silputtuja tai haketettuja oksia. Kaikkea puutarhan ylijäämämateriaalia ei siis tarvitse kierrättää varsinaisen kompostin kautta.

Kompostilierojen kasvatus kotona eli kompostoiminen sisällä asunnossa matokompostoria käyttäen kuulostaa astetta erikoisemmalta. Perusasioiden opettelun jälkeen sekään ei ole vaikeaa, vaan lierojen elämän seuraaminen on suorastaan hauskaa. Lierot käyttävät ravintonaan erityisesti kasviperäisiä keittiön biojätteitä.

Keittiöjätekompostia ja matokompostia yhdistää se, että lopulta saadaan valmista kasvualustaa kasveille. Myös käymäläjätteen kompostoinnilla saadaan lopputuotoksena muhevaa multaa. Huussi- ja käymäläratkaisuja on monenlaisia kesämökin yksinkertaisista puuceistä sisätiloihin asennettaviin kuivakäymälöihin.

Virtsan käyttö sellaisenaan lannoitteena voi kuulostaa eksoottiselta tai jopa sivistymättömältä, mutta on kaupunkilaiselle oikeastaan helpoin askel aloittaa omavarainen lannoittaminen. Jos tyytyy yksinkertaisiin keräilyratkaisuihin ämpärin, yöastian tai kanisterin tyyliin, erityisiä säiliöitä tai monimutkaisia rakenteita ei tarvita lainkaan. Virtsa sinänsä on steriiliä, joten varsinkin koristekasveille sitä voi käyttää ilman erityisiä toimenpiteitä, tarvittaessa laimentaen vain vedellä.

Advertisement
Kategoria(t): Puutarha, Viherkasvit Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s