Risto Sulkava kirjoittaa 12.7.13 Luonnonsuojeluliiton blogissa osuvasti siitä, kuinka kaupunkipuistoissa myrkkyjä eli ”kasvinsuojeluaineita” käytetään turhan löyhäkätisesti.
Monilla tavallisilla kotipihoilla tilanne saattaa olla sama. Myrkkyjen haitallisuutta ei välttämättä tiedosteta, sillä puutarha-alan lehdissä rounduppeja ja vastaavia aineita mainostetaan huolettomina ja vaivattomina kitkemisen apulaisina. Myrkkyjen valmistajat ja myyjät haluavat tietysti luoda mielikuvan helppoudesta ja vaarattomuudesta. Itse en suosittele myrkyttämistä juuri missään tilanteessa — vaikeasti hävitettävä jättiputkikasvusto saattaa olla harvoja poikkeuksia.
Ensimmäisenä olisi hyvä kysyä, mitä ongelmaa myrkyn käytöllä halutaan ratkaista. Voiko ongelmaa katsoa toisesta näkökulmasta tai hoitaa sen myrkyttömin keinoin? Kaupunkipuistoesimerkissä koko myrkyttämisen voisi hyvin jättää tekemättä ja antaa heinien kasvaa, kauneusarvojen tästä kärsimättä. Samalla vältyttäisiin myrkkyjen mahdollisilta ympäristö- ja terveyshaitoilta ja mahdollisesti saataisiin kasvilajiston monimuotoisuuden mukanaan tuomia hyötyjä, myös iloa silmälle. Mikäli pidemmän kasvillisuuden kuitenkin katsotaan olevan esteettinen haitta, parempi vaihtoehto olisi käyttää juuristoalueella katetta, joka estää pitkien heinien kasvun. Näin ruohon- tai siimaleikkurilla ei tarvitsisi mennä liian lähelle puun runkoa. Puiden elinvoimaisuuden kannalta vielä parempi olisi ryhmitellä istutukset siten, että puita ei sijoitettaisi yksittäin keskelle nurmiaukeaa. Istutus ryhmiin yhdessä pensaiden ja perennojen kanssa olisi kasvien kannalta usein parempi ratkaisu ja helpottaisi hoitotoimia.