Reipas lomapäivä vieraslajien parissa — näin onnistuu lupiinin ja jättipalsamin torjunta

Loma maalla alkoi reippaasti kitkemällä vanhan maatilan pihapiiristä ja tienvarresta haitallisesti leviäviä vieraslajeja. Illalla oli mukava ihastella kättensä jälkiä eli edellisten sukupolvien jättämien jälkien korjausta. Sauna ja uinti maistui.

Tässä faktat lupiinista ja jättipalsamista sekä ohjeet torjuntaan. Meillä työn alla olevat kasvustot olivat omassa pihapiirissä ja naapurin puolella tienvarressa. Naapuruussuhteet ovat onneksi hyvällä mallilla, joten vieraslajiaiheisen vierailun jälkeen saimme täydet valtuudet poistaa myös heidän puutarhastaan karanneet jättipalsamit.

Komealupiini (Lupinus polyphyllus)

Paikalla pitkään kasvaneilla lupiineilla on suuret, porkkanamaiset juurakot, jotka on kuitenkin helppo saada nostettua maasta kokonaisina.

Paikalla pitkään kasvaneilla lupiineilla on suuret, porkkanamaiset juurakot, jotka on kuitenkin helppo saada nostettua maasta kokonaisina.

  • Monivuotinen juurakko
  • Leviää siemenistä, ei tee rönsyjä
  • Ongelmat: rehevöittää kasvupaikkaansa ja syrjäyttää muut lajit, valloittaa pihapiirin. Esteettinen haitta: lyhyt kukinta-aika verrattuna monilajisen niittykasvillisuuden vaihtelevaan värikirjoon.

Lupiinin torjunta

Lupiinit kaivetaan juurineen maasta ja säkitetään.

Lupiinit kaivetaan juurineen maasta ja säkitetään.

  • Pienet kasvustot: kitketään maasta juurineen — karua mutta palkitsevaa lapiotyötä
  • Suuret kasvustot: leviämistä voi ehkäistä katkaisemalla kukinnot eli käytännössä niittämällä säännöllisesti. Niitetty aines kannattaa poistaa, jottei se rehevöitä kasvupaikkaa.
  • Sinnikkyys tarpeen: maaperän siemenpankki tuottaa uusia taimia monta vuotta, joten  kitkemisen jälkeen paikkaa pitää vahtia tulevina kesinä ja napata uudet lupiinintaimet pois.
  • Kitkentäjätteen käsittely: jos kitketyissä lupiineissa ei ole kukkavarsia, riittää kasvien kuivattaminen auringossa, jotta juurakot kuolevat. Sen jälkeen ne voi kompostoida. Jos mukana on kukkavarsia tai jo kehittymässä olevia siemeniä, aines pitää käsitellä huolellisemmin. Siemenet jatkavat usein kehittymistä myös katkotuissa kukkavarsissa. Tällainen haitallisempi kitkentäjäte on aurinkokuivaamisen jälkeen mahdollista polttaa. Vieraslaji-kitkentäjätteen käsittelyssä kannattaa aina noudattaa varovaisuusperiaatetta, jotteivät torjuntatoimet vahingossa levitä siemeniä tai niitä sisältävää maa-ainesta uuteen paikkaan.

Lisätietoja: ymparisto.fi ja esite lupiinista (pdf)

Jättipalsami (Impatiens glandulifera)

  • Yksivuotinen, vain siemenet säilyvät elinvoimaisina talven yli.
  • Leviää siemenistä: tuottaa runsaasti siemeniä, jotka sinkoavat pitkälle ja leviävät ihmisten, eläinten ja esimerkiksi puroveden kuljettamana. Puutarhasta kuljetettujen kitkentäjätteiden mukana jättipalsamit olivat päässeet tässäkin tapauksessa tienvarteen ja olivat matkalla metsikköön.
  • Ongelmat: valloittaa kasvupaikkansa ja suurella koollaan tukahduttaa kaiken muun kasvillisuuden. Yksilajinen korkea jättipalsamitiheikkö peittää maisemia etenkin rannoilla ja estää esteetikkoa nauttimasta monilajisesta kasvillisuudesta.
Korkea aika kitkeä: jättipalsami on juuri alkanut kukkia.

Korkea aika kitkeä: jättipalsami on juuri alkanut kukkia.

Jättipalsamin torjunta

  • Siementen muodostumisen ehkäiseminen eli kasvien poisto viimeistään kukintavaiheessa mielellään kitkemällä.
  • Pienehköt kasvustot: kitkeminen on helppoa ja kevyttä. Kasvit lähtevät maasta juurineen helposti. Jottei uusia siemeniä tule, kitkentään kannattaa ryhtyä viimeistään kukinta-aikana (Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa juuri nyt). Syyskesällä tarkastus uusien taimien ilmestymisen varalta.
  • Hyvin laajat kasvustot: niitto siementämisen ehkäisemiseksi.
  • Mahdollista on kerätä jättipalsamiesiintymästä pelkät kukinnot esimerkiksi mustaan jätesäkkiin ennen siementen muodostumista. Tämän jälkeen tiivis seuranta uusien kukintojen havaitsemiseksi.
  • Kitkentäjätteen käsittely: kitketyt kasvit juurtuvat uudestaan helposti varrestaankin ja saattavat kukkia ja siementää kitkemisestä huolimatta. Niinpä niitä ei voi laittaa suoraan kompostiin. Jos kasveissa ei ole kukintoja, ne voi kuivattaa auringossa ja kompostoida sen jälkeen turvallisesti. Jos mukana on kukintoja tai siemeniä, niitä ei pidä laittaa kompostiin vaan polttaa kuivatuksen jälkeen. Mahdollista on myös mädättää kitkentäjäte mustissa jätesäkeissä. Itse päädyimme tähän ratkaisuun.
  • Kitkentäjätteiden kuljettamisessa pitää olla varovainen. Kasvit voi laittaa jätesäkkeihin, jolloin kitkennän ja kuljetusten aikana siemeniä tai maata ei varise kasvupaikan ulkopuolelle.  Siemenet ovat onneksi lyhytikäisiä ja suuri osa niistä itää heti seuraavana vuonna. Kitkettyä paikkaa on siis hyvä seurata parin vuoden ajan ja toistaa kitkentää.

Lisätietoja: kattavat torjuntaohjeet (pdf), ymparisto.fi ja esite palsameista (pdf) sekä kuopiolaiset tiiviit torjuntaohjeet

Kitkentäkohde: tienvarren jättipalsamit.

Kitkentäkohde: tienvarren jättipalsamit.

Advertisement
Kategoria(t): Puutarha Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Reipas lomapäivä vieraslajien parissa — näin onnistuu lupiinin ja jättipalsamin torjunta

  1. Paluuviite: Varo tätä kasvia! Keskustelua vieraslajeista Pähkylä-lehdessä | Vihreä puutarha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s