Kuollut kasvi ei ole turha ja ruma.
Puun, oksien ja risujen uusi elämä lahopuuna tarkoittaa ravintoa muille. Sienet ja mikrobit saavat syötävää. Hajottajina ne vapauttavat puun ravinteet uusien kasvienkin käyttöön. Matkan varrella lahopuulla voivat viihtyä hyönteiset ja niitä ravintonaan käyttävät tikat. Kokonaisuudesta muodostuu luonnon kiertokulku. Puutarhurin silmin lahopuu voi olla hallittua hoitamattomuutta, kääpien kasvualusta, köynnösten tuki, tikalle ruokaa tai luontainen tilanjakaja.
Aidan rakentaminen pihaa siivotessa syntyvästä hukkapuusta sekä puiden ja pensaiden oksista ja risuista sisältyy Lahokehään, Lahopuutarha-kilpailun voittajasuunnitelmaan. Tilaa lahopuulle puutarhassa voi antaa monin keinoin. Lahopuu ei ole vain synkkien aarniometsien asia, vaan ontot puistopuut kaupunkiluonnon keskellä ovat merkittävä elinympäristö monimuotoiselle lahopuueliöstölle.
Perennanvarsilla, tutuilla talven törröttäjillä on oma paikkansa puutarhassa. Muistutus menneestä kasvukaudesta antaa myöhään syksylläkin ilon pilkahduksia. Kuolleet lehdet ja varret ovat myös luontainen talvisuoja.
Luonnon aikaperspektiiviä ja hajottajien toimintaa sivuaa Riitta Nykänen Ylen tiedeykkösessä 1.11.2013 (ohjelman kohdasta 37:57 alkaen).
Tämä oli uutta ja mielenkiintoista, kiitos!
Hauskaa että jutusta oli iloa! Kuulen mielelläni jos tulee mieleen aiheita joista haluaisit lukea lisää.
Paluuviite: Lahottajakäävät | ArtKorppi
Käsittelin vähän aihettasi 🙂 http://artkorppi.com/2013/12/10/lahottajakaavat/
Hienoja kuvia, erityisesti näyttäviä värejä käävissä!
Paluuviite: Paljon kaatuneita puita? | Vihreä puutarha