Kasvun loputtua: lahopuu kaunistaa puutarhaa

Kuollut kasvi ei ole turha ja ruma.

vihreapuutarha_ruokoranta

Puun, oksien ja risujen uusi elämä lahopuuna tarkoittaa ravintoa muille. Sienet ja mikrobit saavat syötävää. Hajottajina ne vapauttavat puun ravinteet uusien kasvienkin käyttöön. Matkan varrella lahopuulla voivat viihtyä hyönteiset ja niitä ravintonaan käyttävät tikat. Kokonaisuudesta muodostuu luonnon kiertokulku. Puutarhurin silmin lahopuu voi olla hallittua hoitamattomuutta, kääpien kasvualusta, köynnösten tuki, tikalle ruokaa tai luontainen tilanjakaja.

Aidan rakentaminen pihaa siivotessa syntyvästä hukkapuusta sekä puiden ja pensaiden oksista ja risuista sisältyy Lahokehään, Lahopuutarha-kilpailun voittajasuunnitelmaanTilaa lahopuulle puutarhassa voi antaa monin keinoin. Lahopuu ei ole vain synkkien aarniometsien asia, vaan ontot puistopuut kaupunkiluonnon keskellä ovat merkittävä elinympäristö monimuotoiselle lahopuueliöstölle.

Perennanvarsilla, tutuilla talven törröttäjillä on oma paikkansa puutarhassa. Muistutus menneestä kasvukaudesta antaa myöhään syksylläkin ilon pilkahduksia. Kuolleet lehdet ja varret ovat myös luontainen talvisuoja.

vihreapuutarha_vihreaa_lumessa

Luonnon aikaperspektiiviä ja hajottajien toimintaa sivuaa Riitta Nykänen Ylen tiedeykkösessä 1.11.2013 (ohjelman kohdasta 37:57 alkaen).

Advertisement
Kategoria(t): Puisto, Puutarha Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Kasvun loputtua: lahopuu kaunistaa puutarhaa

  1. pike12 sanoo:

    Tämä oli uutta ja mielenkiintoista, kiitos!

  2. Paluuviite: Lahottajakäävät | ArtKorppi

  3. Paluuviite: Paljon kaatuneita puita? | Vihreä puutarha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s