Millainen puu on kaakao? Kasvaako maapähkinä maassa?
Avokado on ikkunallamme kasvanut jo parimetriseksi honteloksi puuksi. Satoa siitä tuskin saadaan, mutta kasvua on ollut hauska seurata siemenestä lähtien. Vaikkei kaikkia kiinnostavia hedelmiä voikaan kasvattaa täkäläisissä oloissa, on mielenkiintoista tutustua ”kaupan hedelmien” alkuperään. Ananaksen olen tavannut mm. Joensuun Botaniassa ja riisin ja kaakaon viimeksi Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.
Kuviin 22 eri vihanneksen ja hedelmän kasvutavoista voi tutustua täällä. Yllättävää saattaa olla, miten monenmuotoisia kasvinosia käytämme ravinnoksi. Olen monesti pohdiskellut, millaisia mietteitä on käynyt ensimmäisten ihmisten mielessä, jotka ovat kokeilleet, voiko vaikkapa uudenlaisen kasvin kaarnaa syödä tai ovatko kasvin mehevät juuret ehkä myrkyllisiä. Myös kahvijuoman tarina on kiehtova: miten kahvimarjojen pavuille on kehitelty käsittelytavat, jotka tuottavat nykyiset espressojuomat ja juhlamokkasekoitukset, ja miten globaali rahakasvikauppa on vähitellen kehittynyt.
Uutisia Kaisaniemen kasvitieteellisestä puutarhasta voi seurata puutarhan Facebook-sivuilla, jotka tällä kertaa innoittivat syötävien kasvien monimuotoisuuden pohdiskeluun.