Kasvikunnan antimia puutarhasta ja pellolta

Kasvikunnan tuotteiden lisääminen ruokapöytään on hyväksi niin talvella kuin kesälläkin. Vastajulkaistujen suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kasviksia, marjoja ja hedelmiä on hyvä syödä runsaasti, ainakin puoli kiloa päivässä. Myös kasvissyöntiin kannustetaan:

Tutkimusten mukaan kasvisruokavaliota noudattavilla esiintyy vähemmän lihavuutta, sydän- ja verisuonisairauksia sekä tyypin 2 diabetesta kuin länsimaiden väestöllä yleensä. Kasvissyöjillä on myös paremmat veren rasva-arvot sekä alhaisempi verenpaine, ja he elävät pitempään. Kasvissyöjien parempaa terveydentilaa selittänee osin myös se, että he liikkuvat enemmän ja tupakoivat vähemmän kuin sekaruokaa syövä väestö yleensä.

Monipuolisesti toteutettuun kasvisruokavalioon kuuluu paljon erilaisia kasvikunnan tuotteita: vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja, täysjyväviljaa, kasviöljyjä sekä pähkinöitä ja siemeniä.

Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014

ruokakolmio_vaaka_iso_web

Jos etelän hedelmiä ja eurooppalaisia kesäkurpitsoita syömällä saa talviruokavalioonsa enemmän kasvikunnan tuotteita, lopputulos voi olla hyvä sekä ympäristön että oman terveyden kannalta. Ulkomaiset kuivatut pavutkaan eivät ole pahaksi. Kokonaan toinen kysymys on suomalainen ruokaomavaraisuus ja maataloustuotannon säilyminen, joka saattaa olla poikkeustilanteissa kriittistä. Sen kannalta kotimaisten kasvikunnan proteiinilähteiden käyttäminen on erittäin suositeltavaa: siis hernettä, härkäpapua ja hamppua pöytään. Kiinnostuneet voivat tutustua myös lähiveganismiin.

Advertisement
Kategoria(t): Puutarha, Ruokaa puutarhasta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s