Ihanat puutarhaharrastajat valkokankaalla: Eedenistä pohjoiseen

Kannustan kaikkia elokuvateatteriin ennen kevättöiden aloitusta omien kasvien parissa! Uusi kotimainen dokumentti Eedenistä pohjoiseen kertoo ennen kaikkea ihmisistä, meistä puutarhaan hurahtaneista, rakkaudesta ja kaiken hetkellisyydestä niin elämässä kuin puutarhassakin. Dokumenttielokuva kirvoittaa vedet silmiin sekä ilosta että surusta.

Varsinkin kotipuutarhureille järjestetyssä ennakkonäytöksessä tuntui siltä, että yleisö nauroi yhtä paljon itselleen kuin dokumentin hulvattomille jutuille. Jos omia puuhasteluja ja suhteita kuvattaisiin yhtä paneutuneesti kuin elokuvan pariskuntia, lopputulos olisi yhtä koomisen haikea. Olen iloinen siitä, että elokuvan päähenkilöt päästävät meidät katsojat näin lähelle.

Elokuvan ohjaaja Virpi Suutarin suunnitelmissa oli kuvata puutarhaharrastajia ylipäänsä. Ensimmäisen pariskunnan kuvaamisen jälkeen visio Aatamista ja Eevasta puutarhassa oli niin vahva, että dokumentista tulikin yhtä lailla filmi ihmisten suhteista toisiinsa kuin puutarhaan. Kantavina teemoina ovat elämän surumielisyys, haikeus kaiken hetkellisyydestä ja luopuminen — kaikista hulvattomista aspekteista huolimatta!

Dokumentin päähenkilöitä kuvattiin kahden peräkkäisen kesän aikana. Näin valkokankaalle on saatu lähes kaikki kesän säät. Vain voimakkaalla rankkasateella olisi ollut vaikea kuvata, ja kenenpä puutarhatyöt olisivatkaan niin kiireellisiä, että silloinkin pitäisi ahertaa. Puutarhanhoitoa kesäyön hämärissä toki nähdään. Varhaisen aamun valon kauneus välittyy valkokankaalta. Ohjaajan toteamus elokuvasta ”suviyön yhteisenä leikkinä” on katsojallekin läsnä.

(Kävin katsomassa elokuvan Kotipuutarha-lehden ennakkonäytöksessä 13.2.14. Ohjaaja Virpi Suutari kertoi tunnelmistaan ennen näytöstä.)

Hiukan tieteellistä tuntumaa erään päähenkilön, Ilkka Hanskin työhön: metapopulaatiobiologian tutkimusryhmä ja tutkimustuloksia luonnon monimuotoisuuden hyödyistä allergioiden vähentämisessä (PNAS 109: 21).

Kategoria(t): Puutarha Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Ihanat puutarhaharrastajat valkokankaalla: Eedenistä pohjoiseen

  1. Paluuviite: Puutarhailoa syksyyn: Eedenistä pohjoiseen katsottavissa | Vihreä puutarha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s