Vaarallisia kasvituliaisia Virosta?

YLEn verkkouutisissa muistutetaan aiheellisesti: Varo Viron tuliaisia – tulipolte tuhoaa puut ja naapurisuhteet. Viroon tai muuallekin Eurooppaan matkaavien innokkaiden kasviharrastajien on pidettävä mielessä, ettei omena- tai päärynäpuiden taimia voi tuoda sieltä Suomeen tulipoltevaaran takia. Tautia ei ole tavattu Suomessa, eikä sitä tänne toivotakaan: tulipoltetta pidetään Euroopan vaarallisimpana hedelmäkasvien tautina.

Tulipoltteen isäntäkasveja ovat omenan ja päärynän lisäksi muutamat muutkin ruusukasvien heimoon (Rosaceae) kuuluvat kasvit. Yleisiä koristekasveja näistä ovat ainakin tuomipihlajat, tuhkapensaat, orapihlajat ja pihlajat sekä ruusukvittenit. Marjatuomipihlaja eli saskatoon kuuluu siis myös tähän joukkoon, joka voi sairastua tulipoltteeseen. Tuliaiset Euroopan kasviretkiltä pitää rajata tämän joukon ulkopuolelle (ellei kasvia tuoda toiselta, varmasti tulipoltteettomalta suoja-alueelta ZP-kasvipassilla).

Tuontirajoitukset koskevat onneksemme myös kansainvälistä puutarhakauppaa ja suojelevat siten suomalaista hedelmäntuotantoa ja kotitarvepuutarhoitakin. Maamme puhtautta tällaisista vitsauksista ei aina osata riittävästi arvostaa, sillä meillä kasvitaudit samoin kuin vieraslajit ovat toistaiseksi aiheuttaneet melko vähän hankaluuksia kotipuutarhoissa verrattuna muihin Euroopan maihin. Kasvitautien vaarallisuudesta kertoo viimeaikainen uutisointi banaanintuotantoa maailmanlaajuisesti uhkaavasta sienitaudista. Panaman taudin uuden kannan leviäminen otsikoitiin ”Maailman banaaniviljelykset tuhoutumassa” (alkuperäinen lähde brittiläinen The Independent).

Lisää tietoa Eviran esitteessä tulipoltteesta (pdf) sekä sivuilla Tulipolte ja usein kysyttyä tulipoltteesta.

 

 

Advertisement
Kategoria(t): Hyötytarha, Puutarha Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Vaarallisia kasvituliaisia Virosta?

  1. niini sanoo:

    Kiitos muistutuksesta, täytyykin jakaa tietoa eteenpäin! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s