Ensimmäiset nokkoset ovat jo poimintakelpoisia Etelä-Suomessa. Kevään pikkunokkoset ovat sadon herkullisin osa. Niinpä meillä kattilassa kiehuu kohta nokkoskeitto pinaattikeiton tutulla reseptillä.
Suomen Luonto -lehti kertoo sivuillaan nokkosen terveyseduista ja käytöstä. Ruoaksi kasvia käytetään pinaatin tapaan. Ensin lehdet huuhdellaan huolellisesti, sitten ryöpätään eli kiehautetaan nopeasti vedessä. Tämän jälkeen niitä voi käyttää vaikkapa keittoihin, lettuihin, piirakkaan ja muhennoksiin. Suomen luonnon sivuilla on muutamia linkkejä herkulliselta kuulostaviin resepteihinkin. Nokkosen ravinnepitoisuuksiin voi tutustua elintarviketietokanta Finelissä. Tästä voi päätellä, että myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitää sitä kelpo ruokana.
Pihanlaidan nokkosista on iloa myös luonnon monimuotoisuudelle, sillä ne ovat nimensä mukaisesti nokkosperhosen ravintokasvi.
Wau, joko nokkosia löytyy! Olenkin tässä kerinnyt jo parisen viikkoa haaveilla nokkoslettujen- ja leivän teosta. Taidankin siis heti lähteä ”nokkosmetsälle”. 🙂
Hienoa, että innostus tarttuu näin hyvin 🙂 Nokkoset ovat vielä pieniä, mutta kasvussa koko ajan.