Matokompostoinnin aloitus: lierot töihin!

Kompostilierot ovat helppoja kotieläimiä. Viime viikonloppuna esittelin matokompostointia Kierrätyskeskuksen vapaaehtoisena. Näin pääset alkuun matokompostoinnissa kotona:

Matokompostoinnin aloituspaketti

Matokompostoinnin aloituspaketti

Kotikompostointiin lierojen avulla tarvitaan sopiva kannellinen astia, astian pohjalle seosainetta ja huolella valittuja iloisia kompostilieroja. Lieroja saa ostaa esimerkiksi pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukselta. Myös ystävän toimivasta matokompostista voi siirtää lieroja omaan kompostiin. Ulkoa niiden kerääminen on epävarmaa: kompostiliero ei ole sama laji kuin sateen jälkeen näkyvät kastemadot. Kompostikasoissa toki elää myös kompostilieroja.

Astiaksi sopii esimerkiksi muovinen säilytyslaatikko, käytöstä poistettu akvaario tai ämpäri. Astian valinnassa on hyvä muistaa lierojen hapentarve: ilman on hyvä päästä kulkeutumaan pohjalle asti. Astian kansi pitää rei’ittää, jotta ilma kiertää ja liika kosteus poistuu. Kompostoituessa eli eloperäisen aineksen hajotessa syntyy kosteutta, joten astian täytyy pitää vettä tai sen alle pitää asettaa suojaus valuvaa nestettä varten. Madot pitävät pimeästä, joten paras astia on valoa läpäisemätön. Läpinäkyvä astia kannattaa peittää vaikkapa pyyhkeellä. Läpinäkyvässä astiassa matojen toimien seuraaminen on toki helppoa.

Seosaine aseteltuna matoastiaan.

Seosaine aseteltuna matoastiaan.

Aloitusseokseksi astiaan voi kerätä kuivia lehtiä ja muuta puoliksi hajonnutta kasvijätettä pihan nurkasta. Myös silputut munakennot tai sanomalehti, heinä ja olki käyvät. Mukaan voi lisätä hiukan multaa tai hiekkaa. Ruukkukasvien ruukunvaihtomultakin sopii. Seos kostutetaan tasaisesti. Lierot hengittävät ihollaan, jonka täytyy pysyä kosteana. Siksi koko elintilan on oltava sopivan kostea: veden ei pitäisi erottua pohjalle lammikoiksi, mutta aineksen tuntua selvästi kostutetulta. Alussa joukkoon laitetaan vain vähän lierojen varsinaista ruokaa eli kompostoitavaa ainesta. Itse laitoin aloitusvaiheessa mukaan syödyn ruukkusalaatin kannan ja juuriston multineen. Se on lierojen herkkuja, eikä haittaa vaikka vähälukuiset aloituslierot olisivat hitaita syömään sitä. Kun alusta on valmis, lierot päästetään uuteen kotiin. Lierojen muutettua kompostiin ne pitävät omasta rauhasta, eli ainesta ei kannata enää sekoitella.

Seosaine on kostutettu ja lierot uudessa kompostissa.

Seosaine on kostutettu ja lierot uudessa kompostissa.

Liero ja hiukan ruokaa.

Liero ja hiukan ruokaa.

Aloituspopulaatioksi riittää jo muutama kymmenen lieroa. Hyvin menestyessään ne alkavat lisääntyä reippaasti. Ruokaa annetaan niille menekin mukaan vaikkapa kerran viikossa. Tällaisessa pienessä ämpärikompostissa asuva hyvinvoiva lieropopulaatio syö ehkäpä kourallisen ruokaa viikossa — alussa pieni määrä matoja jaksaa syödä huomattavasti vähemmän. Ruoka kannattaa haudata astiaan tai peittää seosaineella. Kompostin kosteutta pitää tarkkailla varsinkin alkuvaiheessa. Kun lierot lisääntyvät ja jaksavat syödä enemmän, aineksen hajoamisesta syntyvä vesi pitää kompostimassan kosteana. Tarvittaessa kompostia kastellaan vedellä. Jos komposti kostuu liikaa, kannen auki pitäminen lisää haihtumista. Edistyneempi matokompostoija voi salaojittaa matoastiansa tai vaikkapa kerätä ylimääräistä ravinteikasta nestettä kasviravinteeksi.

Matoastia sijoitetaan tasaiseen huoneenlämpöön (kompostilierot elävät +5- +30 asteessa). Omat matokompostorimme ovat kylpyhuoneessa, jossa on lämmin lattia myös talvella. Astia voi olla myös keittiökaapissa tai pöydän alla.

Kompostin tuottamaa matomultaa syntyy muutamassa kuukaudessa. Kun sitä tulee astiaan vähitellen runsaammin, sitä poistetaan varovasti hyvässä valaistuksessa. Näin lierot menevät syvemmälle piiloon eivätkä tule häirityiksi. Matomulta, matojen kakka, ei ole lieroille itselleen hyvä elinympäristö, joten tuotoksen poistaminen hyödyttää myös lieroja.

Lierot lisääntyvät munimalla. Kun kompostoitunut aines poistetaan matoastiasta, sitä kannattaa jälkikompostoida erikseen vielä noin kuukauden ajan, jotta munista ehtii kuoriutua uusia lieroja ja ne voi siirtää jatkamaan elämäänsä takaisin kompostiin — tai lahjoittaa ystäville. On myös mahdollista rakentaa monikerroksinen matokompostori: kun ensimmäinen osa on täynnä, madot siirtyvät ruoan perässä seuraavaan kerrokseen. Jälkikompostoitumisajan jälkeen ensimmäisen osan voi huoletta tyhjentää. Otan mielelläni vastaan hyviä vinkkejä rakennusohjeista!

Lisää neuvoja matokompostointiin:

 

Advertisement
Kategoria(t): Puutarha, Viherkasvit Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s