Punaviinimarjan vaiva: herukkakirva

Sain kysymyksen ’Katri’ -punaherukkapensaan omistajalta: ”Mikä mahtaa olla, kun punaviinimarjan lehtiin tulee punaista ja ne käpertyvät? Pitääkö tehdä jotain?”

Punaherukan lehdet käpertyvät ja muuttuvat punaisiksi. Niitä vaivaa herukkakirva.

Punaherukan lehdet käpertyvät ja muuttuvat punaisiksi. Niitä vaivaa herukkakirva.

Voin kertoa hyviä uutisia: vaikka vaiva voi olla näyttävä, se ei ole vaarallinen. Oireet aiheuttaa herukkakirva, joka elää lehtien alapinnoilla. Yleisin se on juuri punaherukalla, mutta voi elää myös mustaherukalla ja käpristyttää lehtiä. Kirvoista ei ole kasville kovin suurta haittaa, ellei niitä ole hyvin paljon. Silloin ne voivat rasittaa pensasta ja liata myös marjoja.

Vähäisille kirvamäärille ei tarvitse tehdä mitään. Parasta kasvinsuojelua on huolehtia pensaiden yleisestä hyvinvoinnista jo etukäteen. Leppäkertut ovat kirvojen luontaisia vihollisia, joten niitä voi kotipuutarhassa suosia. Ammattiviljelyssäkin huomioidaan tuholaisten luontaisten vihollisten esiintyminen, kun arvioidaan ryhtymistä torjuntatoimiin. Jos herukkakirvoja haluaa torjua, sen voi tehdä turvallisin ja myrkyttömin keinoin. Samat ohjeet sopivat muillekin kirvoille eri kasveilla.

Kirvojen torjunta:

  • Suihkutus runsaalla kylmällä vedellä erityisesti oksien ja lehtien alapinnoilta. Tämä huuhtoo kirvat pois.
  • Ruiskutus mäntysuopaliuoksella. 2 dl mäntysuopaliuosta sekoitetaan ämpärilliseen eli 10 l vettä ja käytetään sellaisenaan kirvaisten osien ruiskuttamiseen. Kirvat ovat pehmeäihoisia, joten laimeakin suopavesi vahingoittaa niitä. Samalla liuos huuhtoo niitä pois versoista.
  • Nokkosvedellä ruiskuttaminen. Kilo tuoreita nokkosia haudutetaan noin 5 litrassa haaleaa vettä yön yli. Nokkoset siivilöidään pois ja liuos käytetään laimentamattomana ruiskutukseen.
  • Riippuen oman puutarhan antimien runsaudesta, kirvoja voi torjua myös minttuteellä ja raparperinlehtivedellä (ohjeet Hyötykasviyhdistyksen sivuilta).

Jos kirvojen vaivaamia lehtiä tai oksia leikkaa, ne voi turvallisin mielin kompostoida. Toisin kuin monet muut kasvitaudit tai tuholaiset, kirvat eivät leviä kompostin kautta.

Lisätietoja:

 

Advertisement
Kategoria(t): Hyötytarha, Puutarha Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s