Riistaeläimiä ja kosteikkojen ekologiaa

Vihreä puutarhurin kuulumisia: Olen ollut viime vuoden kiireinen uusien opintojen parissa, mistä johtuu puutarhakirjoittamisen hiljaisuus. Olen tutustunut mm. riistaeläinten kiehtovaan maailmaan. Lupaamiani kesäisiä matkailukuvia mm. Linköpingin puutarhayhdistyksen puutarhasta ja uusia puutarhanhoitovinkkejä lienee kuitenkin tulossa ennen pitkää.

Uusia — ja uudelleen löydettyjä — kiinnostuksen kohteitani luonnossa ovat vesistöt ja kosteikot. Niiden eläimistöä ja ekologiaa tutkii Wetland Ecology Group Helsingin yliopiston metsätieteiden laitoksella. Jänniä ilmiöitä ovat mm. kaakkureille Nuuksioon rakennetut pesälautat, joiden ansiosta muuten arat linnut ovat päässeet lisääntymään ja tottuneet ihmisiinkin.

Kaakkuri pesimässä Nuuksiossa. Kuva: Veli-Matti Väänänen, Helsingin yliopisto.

Kanadanmajava ui kotiseuduillaan Quebecissa. Kuva: Cephas/Wikimedia Commons.

Kanadanmajava ui kotiseuduillaan Quebecissa. Kuva: Cephas/Wikimedia Commons.

Myös majavien elämä ja tärkeys muulle ekosysteemille kuten monenlaisille sorsalinnuille on tullut tutummaksi. Majavista luonnon insinööreinä on luennoilla kertonut Petri Nummi. Lyhyen vastauksen ”millaista on olla majava” -kysymykseen antaa Helsingin Sanomien tiede-sivujen juttu (16.10.2014).

Pienenä tutustuin majaviin melkein yhtä läheltä, kun ne pesivät mökkijärvellämme Etelä-Savossa. Majavien ja ihmisten näkemykset sopivasta vedenpinnan korkeudesta suhteessa kotipesän oviaukkoon olivat silloin keskenään hiukan ristiriidassa. On kuitenkin vaikea puolueettomasti sanoa, kumman mielipiteelle olisi pitänyt antaa enemmän painoarvoa: majaville pesä oli ympärivuotinen koti, meillä on rannalla vain kesämökki. Yritimme silti laskea vedenpintaa niin, ettei tulva olisi yltänyt omille portaillemme asti. Mutta kuten blogikirjoituksessakin todetaan, majavat viihtyivät samalla paikalla vain pari vuotta ja siirtyivät sitten lähistön toiselle pikkujärvelle.

Lisää tietoa:

Kategoria(t): Metsä, Puutarha Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s