Kasvaako pihallasi vanhoja raparpereja?

Jos puutarhassasi kasvaa vanhoja raparpereja ja varsinkin jos ne ovat punavartisia, kerro niistä Luonnonvarakeskukselle. Tutkijat ovat etsintäkuuluttaneet vanhat raparperit ja keräävät niistä tietoja heinäkuun loppuun asti Luken sivuilla olevalla nettilomakkeella.

Ylen mukaan ilmoituksia raparpereista on saatu koko maasta jo yli 500. Raparpereissa kiinnostavaa on niiden monimuotoisuus: kasveja on peräisin niin Ruotsista kuin Amerikastakin ja ne ovat maultaan ja varren väreiltään keskenään erilaisia. Tutkijoita — ja miksei raparperin syöjiäkin — kiinnostavat nyt ennen kaikkea makeat raparperit ja punavartiset raparperit. Haussa ovat myös vanhat, jo ennen 1940-lukua viljelyssä olleet kasvit. Silloin on kasvatettu kokonaan punavartisia tai päältä punaisia ja varren sisältä vaaleamaltoisia kasveja. Nykyään suuri osa Suomessa kasvatetuista tai ainakin tällä hetkellä myydyistä raparpereista on varreltaan vihreämaltoisia, sillä tällainen on yleinen ’Victoria’ -lajike.

Maasta työntyy raparpereja 2.5.13

Maasta työntyy raparpereja 2.5.13

Raparperien ominaisuudet riippuvat ennen kaikkea perimästä. Niinpä kiinnostavimmista raparperi-ilmoituksista pyydetään myöhemmin myös lehtinäyte dna-tutkimusta varten.

Raparperien lisäksi etsintäkuulutettuina ovat sipulikukat, joita on kasvatettu ennen 1950-lukua, vanhat härkäpavut ja herneet sekä omenan paikallislajikkeet ’Hannulan Talvi’, ’Lemun Talvi’ ja ’Tammisaari’.

Advertisement
Kategoria(t): Hyötytarha Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s