Linnut ovat nykypäivän dinosauruksia — ainakin niiden jälkeläisiä (tämän opin keväällä dinosaurus-opastuksella eläinmuseossa eli Luonnontieteellisessä museossa Helsingissä). Mistä erilaiset kasvit polveutuvat ja miten ne ovat toisilleen sukua? Tästä on kiinnostavia opastuksia tänäkin kesänä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.
Tutustuin viime kesänä tällaisella ilmaisella opastuksella evoluutiopuuhun. Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan uusitulla ulkoalueella osa kasveista on ryhmitelty sen mukaan, milloin niiden kehityskulut ovat erkaantuneet toisistaan ja kuinka läheistä sukua ne ovat. Evoluutiopuu on siis puun muotoinen kuvio, jossa vierekkäisillä ”oksilla” ovat toisilleen läheiset kasvit. Kasveille on kehittynyt erilaisia rakenteita ja menestymisen tapoja osin sen mukaan, millaiset ympäristöolosuhteet kulloinkin ovat olleet. Kirjoitettuna selostuksena tämä kuulostaa kuivakkaalta — sen sijaan paikan päällä kasveja katsellessa avautuvat paljon paremmin paljassiemenisten ja koppisiemenisten erot.

Evoluutiopuun tyvi on Kaisaniemen puiston puolella lammen eteläpuolella, ja sen latva kurkottelee kasvihuoneita kohti. Kuva: Hannu Lunkka, lähde: https://www.luomus.fi/fi/uutinen/evoluutiopuu-aukeaa-yleisolle
Tällaisella tutustumisretkellä evoluution maailmaan voi samalla ihailla kulloinkin kukassa olevia kasveja, ja ihmetellä puutarhan rauhaa ihan Helsingin keskustassa. Aistipuutarhan alueella kasveja saa myös kosketella ja joskus myös maistella! Opastuksia on tänä kesänä 2018 5.6.-23.8. tiistaista torstaihin ja useina lauantaipäivinä. Muulloinkin on vapaa pääsy ulkopuutarhaan.
Lisää tietoa evoluutiopuun rakentamisesta ja Kasvitieteellisen puutarhan taustalla olevasta työstä:
- Yliopisto-lehti 04/16: Kävele kasvien evoluution halki
- Kaisaniemen puutarhan esittely ja historiaa
- Ajankohtaista infoa myös facebookissa: Kasvitieteellinen puutarha