Kimalaiset, mehiläiset ja tuntemattomat ystävämme — Auta hyönteisiä!

Auta hyönteisiä! Tutkijat varoittavat hyönteisten heikkenevistä elinoloista. Hyönteisten määrän väheneminen ja uhkaavat sukupuutot tulevat olemaan haitaksi myös ihmisille.

Luonnon monimuotoisuuden kaikkia suoria ja epäsuoria hyötyjä ihmisille ei vielä osata hahmottaa. Tämä ei ole ihme, sillä suurta osaa maailman selkärangattomista kuten hyönteislajeista ei edes tunneta!

Tunnettua jo on, että hyönteiset pölyttävät suurta osaa tärkeistä ravintokasveista. Hyönteisillä on tärkeä rooli ekosysteemeissä. Ne kierrättävät ravinteita ja toimivat ravintona muille lajeille.

Kottaraiset etsivät syötävää pitkäksi venähtäneeltä keväiseltä nurmikolta 3.5.2020. Selkärangattomat ovat niille tärkeää ravintoa.

Ongelmia aiheuttavat ilmastonmuutos, luontaisten elinympäristöjen väheneminen ja mm. yksipuolistuneet maatalouskäytännöt, torjunta-aineet ja muut kemikaalit.

Mikä on kotipuutarhurin rooli? Hyönteiset ovat puutarhassakin enimmäkseen muita kuin tuholaisia! Ensinnä pitää nähdä, että kaikkea — tai oikeammin juuri mitään — ei pidä myrkyttää. Kotipuutarhassa pölyttäjiä kaipaavat esimerkiksi marjakasvit ja hedelmäpuut sekä herneet ja pavut.

Metsäomenapuun kukat ja hämähäkki odottelevat hyönteisiä 1.5.2020.

Vaikka oma piha olisi pieni, erityisesti kaupungeissa omakotialueet muodostuvat kotipihojen ja puutarhojen mosaiikista. Kun monet huomioivat pihallaan luontoa, näin tehdään jo laajalla alueella. Maaseudulla ja mökillä voi puutarhan lisäksi vaikuttaa mahdollisesti myös laajemmin lähimetsään. Ennen kaikkea hyönteisten huomioiminen auttaa huomaamaan niiden moninaisuutta ja tärkeyttä ja arvostamaan niitä laajemminkin.

Tee siis ainakin nämä omassa puutarhassasi:

  • Valitse pihaan paljon muuta kuin leikattua nurmikkoa. Nurmikkoa voi jättää leikkaamatta tai leikata harvemmin. Vihreä aavikko eli lyhyt nurmi on yksipuolinen ympäristö eikä elätä pölyttäjiä. Lyhyeksi leikattuna kannattaa pitää lähinnä kulkutiet ja oleskelu- tai leikkialueet punkkien (puutiaisten) ja käärmeiden välttämiseksi.
  • Luonnonkasvien käyttäminen pihassa ja lähiympäristössä. Erityisen hyviä kasveja pölyttäjille ovat keväisin kukkivat pajut. Myös mettä tuottavat koristekasvit auttavat pölyttäjähyönteisiä.
  • Älä käytä torjunta-aineita, hoida puutarhaa luomukeinoin. Viljelykierto, harsojen käyttö, kestävien lajikkeiden valinta, kasvien muusta hyvinvoinnista huolehtiminen ja monipuolinen luonto ympärillä auttavat osiltaan puutarhuria haittaavien eli hyötykasveja syövien hyönteisten hallinnassa. Luomumaataloutta voi suosia myös ruokaostoksilla.
  • Jätä pihaan tai sen reunamille vanhoja puita, runkoja, kantoja ja lehtiä. Monet lajit hyödyntävät kuollutta puuainesta ja elävät niissä. Hyönteisten lisäksi tämä hyödyttää sieniä, kääpiä ja lintuja.
  • Varo päästämästä haitallisia vieraslajeja luontoon, ei kasveja eikä eläimiäkään. Ulkomailta tuotujen kasvien ruukuissa tai puutavaran mukana saattaa saapua salamatkustajia.
  • Arvosta pieniä asioita ja ötököitä, havainnoi ja opettele tuntemaan niitä!

Lisäksi voi:

  • Rakentaa hyönteishotellin
  • Tukea luonnonsuojelujärjestöjä ja osallistua vapaaehtoistoimintaan
  • Pienentää omaa hiilijalanjälkeä ja vähentää ja harkita kulutusta — se auttaa niin hyönteisiä kuin muitakin eliölajeja.

Hyönteisille iloksi on puutarhatermeillä ”hallittu hoitamattomuus” pihassa.

Lähteet ja luettavaa:

Advertisement
Kategoria(t): Puutarha Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kimalaiset, mehiläiset ja tuntemattomat ystävämme — Auta hyönteisiä!

  1. Paluuviite: Pölyttäjäkato ja kimalaisten seuranta näkyvät Helsingin Sanomissa | Vihreä puutarha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s