Kesäkukkien kaunis syksy

img_0349-0
Lokakuun ihme! Syksyn tulo ei haittaa vielä kesäistä kukintaa. Päinvastoin: mökkikuistin petunia ja terassin begonia ovat innostuneet kukoistamaan enemmän kuin loppukesällä. Kukkien hoitaja ihmetteli, kuinka se on mahdollista, vaikka kukaan ei ole ollut muutamaan viikkoon paikalla kastelemassa niitä. Se lieneekin arvoituksen ratkaisu, yhdessä kauniiden syyssäiden kanssa. Valoa on ollut reiluhkosti, eikä pakkanen ole vielä päässyt puremaan katon alle. Näissä oloissa kastelu kesäiseen malliin olisi ollut kuitenkin liikaa.

image

Puutarhapuuhissa monet hankaluudet liittyvät valon, lämmön ja kosteuden sekä ravinteiden sopivaan suhteeseen. Nyt syksyllä valon vähetessä on hyvä, kun lämpö vähenee luonnostaan samalla. Vaikkei sataisikaan paljon, ilmankosteus on kuitenkin suuri.

img_0339-0

Näiden mökkikukkien tapaan töissä kaupungissa meren äärellä salkoruusut ja pelargonit innostuivat kukkimaan ruukuissaan syyskuun viiletessä mutta auringon paistaessa. Loppukesän paahteista ne eivät tykänneet yhtä paljon kuin vähän viileämmästä.

image

Sisäkukilla syksyn tullessa vaikeus on juuri se, että yhteyttämiselle sopiva valo vähenee, mutta lämpöä on edelleen paljon. Sisällä lämmitettäessä ilmasta tulee lisäksi liian kuivaa monille kasveille. Kesäkukkia voi talvettaa myös sisällä, jos on käytettävissä sopiva tila: mahdollisimman paljon valoa, mutta viileässä, riittää jos lämpö on vain vähän plussan puolella. Mökkiterassi ei lämmittämättömänä tähän vielä riitä, mutta esimerkiksi perinteinen lasitettu veranta voisi olla mainio. Monille pelargoneille sopii myös muutoin viileän huoneen ikkunalauta (eli ”mummonmökin” kaksinkertaiset ikkunat, joiden raosta puilla lämmitettyyn tupaan tulee ulkoa talvi-ilmaa).

 

 

Kategoria(t): Puutarha Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti