Minne sadevesi menee?

Sadevesi kerääntyy lammikoiksi kaduille ja teille. Mihin se jatkaa matkaansa?

vihreapuutarha_sadevesi

Kaupungissakin suuri osa sadevedestä päätyy suoraan puroihin ja jokiin. Sadevesikaivoihin katoava vesi virtaa putkessa usein lähimpään puroon. Helsingissä vain ydinkeskustan, Munkkiniemen ja vanhan Herttoniemen alueella sadevedet johdetaan puhdistamolle samassa viemärissä jätevesien kanssa. Muualla hulevedet — pihoilta ja kaduilta valuvat sade- ja sulamisvedet — virtaavat sadevesiviemärissä lähiojaan, puroon tai mereen. Mukana kulkevat katujen pöly, öljy, roskat ja tupakantumpit ja viheralueilta valuvat ravinteet.

vihreapuutarha_sadevesikaivoon

Vesi kuuluu puroon. Runsaan sadeveden luontainen määränpää on purossa, ojassa ja järvessä. Ero putkitettuun järjestelmään on kulkunopeudessa: sadevesiviemäri on pikatie. Päällystetyt pinnat eivät läpäise vettä, joten kaikki sadevesi valuu nopeasti pintaa pitkin. Luonnontilassa osa vedestä imeytyy maahan ja valuu siellä hitaasti kohti vesistöä. Osa kerääntyy painanteisiin ja virtaa vasta viiveellä eteenpäin. Samalla vesi puhdistuu.

Syksyinen Mellunkylänpuro Helsingissä.

Syksyinen Mellunkylänpuro Helsingissä.

Vettä läpäisemättömät pinnat ja putkitus lisäävät sadeveden aiheuttamia tulvia. Rankan sateen kaikki vesi ei kerralla mahdukaan viemäriin, putkeen ja sitten puroon. Jos asfaltin määrää alueella lisätään, aiemmin riittävä järjestelmä voi rankkasateen saapuessa jäädä pieneksi ja tiedossa on tulvia. Samasta syystä likaistakaan hulevettä ei haluta samaan viemäriin jätevesien kanssa. Runsaan sateen tullen puhdistuskyky saattaa loppua ja jätevesiäkin joudutaan laskemaan jokiin.

Hyväksi olisi luonnonmukainen suhtautuminen vesiin. Rakennetullakin alueella voi ottaa oppia luontaisesta veden kierrosta. Vettä läpäisevät päällysteet pihoissa ovat hyvä ensimmäinen askel. Kasvillisuus varsinkin monikerroksisena on luonnonmukainen ja vehreä ratkaisu.

Mätäjoki kesällä 2004.

Mätäjoki kesällä 2004.

Lisää tietoa:

Advertisement
Kategoria(t): Puisto, Puutarha Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s