Kesäkasteluvinkki ruukkupuutarhaan: kastelupullo

Miten hoitaa ruukkukasvien kastelu pitkän viikonlopun tai muutaman päivän lomamatkan ajan?

Ratkaisu: Kastelupullo

Täytetään tavallinen muovipullo vedellä, asetetaan varovaisesti alassuin ruukkuun ilman korkkia ja kastelu on hoidossa. Vesi valuu pullosta vähitellen multaan ja pulloon nousee tilalle ilmakuplia.

Kastelupullo vasta-asetettuna papuruukkuun.

Kastelupullo vasta-asetettuna papuruukussa.

Isoon ruukkuun voi käyttää suurta pulloa (kuten tässä pensaspavuilla 1,5 litran muovipullo), pienempään ruukkuun riittää puolen litran pullo. Muovipullo on turvallinen, vaikkei aina kovin esteettinen. Lasipullon särkymisvaara pitää huomioida varsinkin ulkona tuulisessa paikassa.

Ruukun multa kastellaan ennen pullon asettamista normaalisti kosteaksi. Pullon asettamisvaiheessa sen suun voi peittää sormilla alassuin kääntämisen ajaksi, jottei vesi pulppua ympäriinsä. Suu työnnetään multaan sen verran syvälle, että pullo pysyy pystyssä.

Kastelupullo ruukussa suu alaspäin.

Kastelupullon suu on tukevasti työnnetty multaan.

Kastelupullo on toiminut vuorokauden ja valuttanut vettä multaan. Pullon pohjasta näkee, kuinka veden pinta on laskenut. Ohutseinäisenä pullo on myös rutistunut hieman.

Kastelupullo on toiminut vuorokauden ja valuttanut vettä multaan. Pullon pohjasta näkee, kuinka veden pinta on laskenut. Ohutseinäisenä pullo on myös rutistunut hieman veden vajetessa.

Tätä papuruukkua 1,5 litran pullo jaksoi kastella perjantaista maanantaihin, jolloin multa oli vielä sopivan kosteaa ja pullossa vähän vettä jäljellä. Sää oli aurinkoinen ja lämmin. Ohutseinäinen muovipullo rutistui veden vajetessa, mikä ei kuitenkaan haitannut kastelutulosta. Useamman kerran käytössä kannattanee valita paksumpiseinäinen pullo.

Pysyvä kastelu kannattaa edelleen hoitaa perinteiseen tyyliin kastelukannulla. Pullon voi laittaa samaan ruukkuun samaan kohtaan pari kertaa peräkkäin, mutta multa ilmeisesti tiivistyy pitkäaikaisessa käytössä pullon kohdalta. Niinpä esimerkin papuruukussa kolmannella täyttökerralla koko pullon sisältö valui ruukkuun ja aluslautaselle parin tunnin sisällä pullon uudelleentäytöstä. Matkalle lähtiessä pullo kannattaa asettaa ruukkuun hyvissä ajoin, jotta huomaa tällaisen ennenaikaisen tyhjenemisen.

Lisävinkit:

  • Ruukkujen siirto pois suorasta auringonpaisteesta. Parvekkeella ne voi siirtää esimerkiksi kaiteen varjoon lattialle, sisällä pois ikkunalaudalta sisemmälle huoneeseen. Näin haihtuminen vähenee.
  • Pienet ruukut, joihin pullo ei mahdu, voi nostaa suureen vatiin, jonka pohjalla on vettä ja kiviä. Ruukkujen on tarkoitus seisoa kivillä vedenpinnan yläpuolella. Vadista haihtuva vesi kostuttaa myös kasvia ja vähentää ruukusta tapahtuvaa haihduntaa.
Advertisement
Kategoria(t): Puutarha, Viherkasvit Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kesäkasteluvinkki ruukkupuutarhaan: kastelupullo

  1. Paluuviite: Kastelun taito ja vihreät vinkit | Vihreä puutarha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s