Miten kasvit kertovat ympäristöstään?

Kasvien havainnointikykyjä ei usein arvosteta. Kuten eläimet, nekin reagoivat ympäristönsä muutoksiin. Ravinnepitoisuuden ja maaperän kosteuden muutokset, auringonpaiste, sekä muiden kasvien tai eläinten kosketus eivät jää kasveilta huomaamatta. Kasvit myös liikkuvat: ne kääntyvät auringon suuntaan, kärhet kiertyvät tukien ympärille ja herkimmät menevät suppuun kosketuksesta. Moni kasvi menee nukkumaan yöksi. (FT Johannes Enroth kirjoitti tästä hauskasti Kotipuutarha-lehdessä 8/2013. Verkkojulkaisu lehden tilaajille).

Kasvien havainnoinnin tuloksia yritetään saada ihmisten helposti ymmärtämään muotoon EU-tutkimusprojektissa PLEASED eli ”PLants Employed As SEnsing Devices”. Tarkoitus on mitata kasvien sähköisiä signaaleja, kun kasvit reagoivat johonkin ympäristön ärsykkeeseen. Projektin sivulla asiaa havainnollistaa video (jonka musiikki on itselleni vahva ärsyke ja jää soimaan päähän). Tavoitteena on, että kasvien signaaleja mittaamalla ja tulkitsemalla saataisiin kerättyä laajasti (ja edullisesti) ympäristötietoa.

Toisaalta kasvit kertovat oloistaan muutenkin kuin vain sähköisin signaalein — eihän ihmistenkään ajatuksista ja toimista saada kaikkea irti vain aivosähkökäyriä tarkastelemalla. Myös vaikkapa kasvien värin voimakkuutta,  havupuiden ”harsuuntumista”, aiemmin mainittuja havaittavia liikkeitä ja kasvun nopeutta voidaan mitata.

Kategoria(t): Puutarha Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s